Actuele berichten uit de media omtrent ons geestelijk welzijn:

Kabinet komt met sociaal noodpakket van 200 miljoen tegen eenzaamheid en coronakilo's

VIDEO Er komt 200 miljoen euro om de psychologische en maatschappelijke schade van de coronacrisis te verzachten. Met dat geld moet eenzaamheid onder ouderen en jongeren aangepakt worden. Ook komt er hulp bij het kwijtraken van coronakilo's. Maar dat alles wel ‘volgens de coronaregels’, vooral virtueel dus. 

Tubantia Niels Klaassen 12 feb. 2021 Lees meer

Worstelen met isolement, school en sombere gevoelens:     7 Twentse tieners over hun leven met corona

Hoe vergaat het jongeren na een jaar corona? Onderzoek wijst uit dat pubers het zwaar hebben. Maar geldt dat voor allemaal? En hoe beleeft onze eigen jeugd de crisis? Zeven pubers uit Twente laten de krant toe achter de voordeur. Voor de één is het dramatisch. De ander vindt zijn draai. Maar op de vraag hoe hun leven er nu uitziet, klinkt een unaniem antwoord: ‘Saaaaai.’

Josien Kodde 12-02-21, 06:04 Lees meer

Topsporters openhartig over mentale problemen

32 sportgrootheden klappen uit de school over de lichamelijke en mentale problemen die ze in hun carrière hebben ondervonden

"De dag na de winst van mijn eerste olympisch goud was een van de meest depressieve dagen uit mijn leven." In het net verschenen The secret balance of champions – Health challenges in elite sport, waarvan twee Amsterdam UMC’ers mede-auteur zijn, klappen 32 sportgrootheden uit de school over de lichamelijke en mentale problemen die ze in hun carrière hebben ondervonden.

Amsterdam UMC Zorgkrant 05 februari 2021 Lees meer

Train je brein net zoals je lichaam, is het advies aan de topsporters

Een kwart van de topsporters kampt met psychische klachten. In een vandaag te verschijnen boek gaat het over de mentale staat van de topsporter. ‘Gevoelens en persoonlijke problemen waren vroeger taboe.’

Robert Giebels 3 februari 2021, 22:38 Lees meer

Actie tegen eenzaamheid jongeren in Enschede:
‘Plekken om te chillen en sporten’

ENSCHEDE - Klachten over slaapproblemen, eenzaamheid, stress en depressiviteit: jongeren hebben het moeilijk. In Enschede werken tal van organisaties samen om ze door deze coronacrisis te helpen. Er liggen concrete plannen klaar, maar het wachten is op een bijdrage vanuit een subsidieregeling van het Rijk.

Bert Hellegers 11-02-21, 22:07 Lees meer

Brandbrief vanuit onderwijs: ‘Corona richt grote schade aan bij Enschedese jeugd’

ENSCHEDE - Door de coronapandemie neemt het aantal jongeren met problemen fors toe. Er is een stijging van depressieve klachten, wachttijden bij de hulpverlening lopen op. Ook in Enschede, waar de gemeente wordt opgeroepen meer de regie te pakken.

Josien Kodde 11-02-21, 05:22 Lees meer

Sinds corona meer behoefte aan loopbaancoaching: ‘Er vallen meer ontslagen’

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een coach. Door de komst van het coronavirus verschuift de behoefte: in eerste instantie was er veel hulp nodig bij stress en burn-outklachten, nu hebben veel mensen behoefte aan loopbaancoaching.

AD Marloe van der Schrier 03-06-20, 08:00 Lees meer

Starter onzeker over toekomst loopbaan: ‘Niemand had een plekje voor me’

ONDERZOEKHet begin van je loopbaan is voor iedere werkende spannend, maar wat als dat moment samenvalt met een crisis? Nederlandse starters zien de toekomst een stuk minder rooskleurig in dan andere werkenden, blijkt uit nieuw onderzoek. Drie werkenden aan het begin van hun carrière vertellen hoe het hun vergaat in coronatijd. 

AD Priscilla van Agteren 05-11-20, 08:00 Lees meer

Tachtig procent van jongeren zit door corona tegen burn-out aan

Jongeren dreigen massaal uit te vallen door psychische problemen. Meer dan tachtig procent zit tegen een burn-out aan, blijkt uit nieuw onderzoek. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) slaat alarm.

Directeur Theo Immers vreest dat een hele generatie onderuitgaat. ,,Ook voor corona was de burn-out al volksziekte nummer één. Maar waar toen 17,3 procent van de beroepsbevolking dreigde uit te vallen, zien we na onderzoek onder jongeren dat in die groep 82 procent op dat punt staat.’’

Carla van der Wal 6 feb. 2021 Lees meer

Corona beperkingen raken jongeren hard: ‘Alles wat leuk was, is weg

Steeds meer jongeren hebben depressieve klachten: de corona-beperkingen raken hen hard. Schoolbestuurders, jongerenwerkers en hulpverleners maken zich zorgen, maar doen wat ze kunnen om te helpen.

Suzanne Huibers, Joni van Essen 17-01-21, 08:19 Lees meer

Scheidingspiek verwacht: zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Scheidingsadvocaten en -mediators verwachten een piek in het aantal scheidingen. Relaties hebben in coronatijd onder druk gestaan, en dat heeft hoogstwaarschijnlijk zijn tol geëist. Kun je nog iets doen om het tij te keren als een relatie of huwelijk dreigt te stranden? In veel gevallen wel, zegt relatietherapeut Marcelino Lopez.

RTL Nieuws 28 augustus 2020 11:10 Lees meer

Tijdens de coronacrisis ontploft de scheiding pas echt

Kortere lontjes, gesteggel over coronaregels, contact via Skype en Zoom: scheiden tijdens een pandemie valt niet mee. ' Scheidingen die al complex waren, zijn nu nog complexer.' NRC Floor Bakhuys Roozeboom 19 januari 2021 Lees meer

UMC: coronatijd is snelkookpan voor eetstoornissen en mishandeling kinderen

De lockdown heeft een schaduwkant die zich ook in de ziekenhuizen laat zien: meer minderjarigen met anorexia en ernstiger letsel bij kindermishandeling. ‘De coronatijd is een soort snelkookpan voor een eetstoornis.’

Malika Sevil15 januari 2021, 11:32 Lees meer

Daan (11) kreeg anorexia in corona-tijd

Daan van 11 zat op freerunnen, taekwondo en deed onder begeleiding cardio-training, zoals hardlopen en fietsen. Maar toen alles dicht moest door het corona-virus, ging het mis. Daan ging thuis extreem veel workout-video's doen, at supergezond en wilde veel afvallen. In het ziekenhuis werd duidelijk dat hij de eetstoornis anorexia had.

NOS 12 augustus 2020 Lees meer

 

Mijn dochter (8) wordt gepest en ik lijd eronder

De dochter (8) van Nadja wordt gepest op school. Niet alleen het meisje, maar óók Nadja heeft daaronder erg te lijden. Ze wil zich sterk houden, maar merkt dat ze wankelt en is bang dat dat overslaat op haar kind. Ze vraagt VROUW om advies.

YARA HOOGLUGT 03 feb. 2021 in MAMA Lees meer

Moeder van 'verloren' Niobe (13): ‘Later hoorde ik dat ze op een viaduct heeft gestaan’

EFFECT LOCKDOWN  De basisscholen zijn weer open, maar de middelbare scholen niet. Met soms schrijnende gevolgen voor leerlingen. Gymnasiaste Niobe (13) raakte steeds verder in de put. Ze zat moederziel alleen thuis, haar moeder maakte lange dagen als vrachtwagenchauffeur. Digitaal kon ze niet meekomen. ,,Ik ging stuk van binnen.’’

Annemieke van Dongen10-02-21, 07:00 Lees meer

Eindelijk weer op school: 'Praat met kinderen, leren is even minder belangrijk'

Na zes weken thuisonderwijs én op sommige plekken zelfs nog een dag ijsvrij gaan de broodtrommel en beker met drinken weer in de rugzak. Op naar school. Voor zowel de kinderen, als de ouders, als de leerkrachten is dat spannend en belangrijk, zegt expert in de aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld Naomi Dessaur.

RTL Nieuws 09 februari 2021 06:39 Lees meer

Tweede coronagolf treft mensen met psychische problemen hard

De tweede golf van het coronavirus treft mensen met psychische klachten harder dan de eerste golf. Drie op de vier mensen uit deze groep ervaren negatieve gevolgen als angst, oplopende spanning en stress, somberheid en depressie en gemis aan sociale contacten en hulpverleners. Dat blijkt uit onderzoek van belangenbehartiger MIND. De stichting roept op om mensen met psychische problemen, die ook lichamelijk kwetsbaar zijn, niet te vergeten bij de vaccinatieronde die voor mensen met een kwetsbare achtergrond is bedoeld.

NOS NIEUWS • DI 22 DECEMBER, 10:02  Lees meer

Rouwen in tijden van corona is zwaar en kan leiden tot rouwtrauma

Rouwen was nog nooit zo moeilijk als nu. Geen arm om je heen, geen schouder om op uit te huilen. Dit kan zelfs leiden tot rouwtrauma. Wat kunnen wij daartegen doen? "Onder andere structuur is fijn voor mensen die rouwen", zegt rouwdeskundige Patty Duijn in De Nieuws BV. 

 1 oktober 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Lees meer

Corona belemmert rouwproces: zonder afscheid geen verwerking

Twee weken geleden zag Anna haar vader voor het laatst. Hij was gevallen en werd opgehaald uit het verpleeghuis. Ze wilde hem een knuffel geven. De ambulancebroeders zeiden: doe maar niet. "Ik zei nog: nee, het is geen corona. Hij is gewoon gevallen. Ik wist niet dat hij hoge koorts had."

NOS NIEUWS • BINNENLAND • 13-04-2020, 11:15 Lees meer

Kinderartsen waarschuwen voor tweede lockdown, want obesitas ligt op de loer

Een deel van de Nederlandse kinderen is tijdens de lockdown minder gaan bewegen, meer gaan snacken en is daardoor aangekomen. Dat stellen kinderartsen van het Universitair Medisch Centum in Maastricht. Ze waarschuwen voor de gevolgen van een mogelijke tweede lockdown.

RTL Nieuws 14 september 2020 13:59 Lees meer

'Mijn dochter (14) komt steeds meer aan door de lockdown'

Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer VROUW-lezeres Imane haar dochter (14) in slechte (eet)gewoontes ziet vervallen. Ze beweegt niet meer en bij gebrek aan sociaal contact zoekt ze haar uitvlucht in koek en snoep. Imane maakt zich zorgen en vraagt zich af wat ze moet doen.

Yara Hooglugt 12-2-2021, 15:00 in MAMA Lees meer

 

Kinderen met faalangst of somberheid moeten langer wachten op jeugdzorg: ‘Wachttijd loopt op door corona’

In de Hoeksche Waard moeten kinderen met 'reguliere klachten’ als faalangst of somberheid langer wachten op hulp. De wachttijd is flink opgelopen. Verondersteld wordt dat dit ook een tijdelijk effect is van corona. 

Amy van den Berg 16-12-20, 14:00 Lees meer

Meerderheid heeft psychische klachten door coronacrisis, vooral jongeren ervaren problemen

Een meerderheid zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Voor de meesten is het leven door de crisis minder leuk geworden, vooral door gebrek aan contact, spontaniteit en zekerheid.

Jeroen Kester 08-09-2020, 03:00 Lees meer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.