Eetproblematiek
Soms herken je een eetstoornis aan een bepaald soort eetgedrag of veranderingen in gewicht, maar dat is niet altijd zo. Er zijn veel meer signalen van een eetstoornis en de uiting van een eetstoornis kan per persoon verschillen. Sommige eetstoornissen zijn aan de buitenkant zichtbaar, maar heel vaak is en wordt de eetstoornis (bewust) verborgen gehouden voor de naaste omgeving. Schaamte, schuldgevoel, trots en zelf de controle willen houden spelen hierbij een rol.
Zijn een of meer van de volgende dingen voor jou herkenbaar?
- bang om aan te komen- of dik te worden
- last van onbeheersbare eetbuien of eet je steeds te veel
- is er sprake van een schuldgevoel na het (veel) eten
- op basis van dit schuldgevoel nog meer letten op (niet) eten
- compenseren van (overmatig) eten door braken, laxeren, bewegen of uithongeren
- beheerst (niet) eten het dagelijkse ritme
- het voor anderen verborgen willen houden van eetgedragingen
- dik voelen zonder overgewicht
- overmatig sporten
- in paniek raken als je niet aan je beweging toekomt
- stress ervaren bij niet gepland aangeboden voedsel
- niet eten met gezelschap, maar liever alleen
- alles overheersende gedachten over (niet) eten
- lusteloos, koud en weinig energie hebben
- plotselinge stemmingswisselingen sinds (niet) eten de aandacht heeft
- somber, ongelukkig en eenzaam voelen
- zorgen over de gezondheid en de obsessie voor eten
- ontkenning van een eetprobleem
Dan kan er sprake zijn van een eetprobleem of eetstoornis. Blijf hier niet mee rondlopen. Eetstoornissen gedijen op geheimhouding en het doorbreken van de stilte is vaak de eerste stap naar herstel. Wanneer jij of iemand in je omgeving last heeft van een eetstoornis, is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Een eetstoornis is gevaarlijk voor de gezondheid. Hoe eerder een eetstoornis wordt behandeld, hoe groter de kans dat iemand volledig en duurzaam herstelt.
Wat kan ik voor je betekenen?
Je eerste stap naar hulp voor je eetstoornis is lastig. Soms schaam je je ervoor, of is het een (bewust) goed bewaard geheim, zodat je zelf de regie hebt en je eraan kunt overgeven wanneer en hoe jij dat wilt. Het bespreekbaar maken is dan een enorme stap, begrijp ik maar al te goed als ervaringsdeskundige. Toch is deze eerste stap wel een hele belangrijke, want het houdt niet op niet vanzelf. Samen kunnen we het pad bewandelen naar herstel.
Stap 1 Luisteren
Ten eerste bied ik een luisterend oor en begrip van een ervaringsdeskundige voor jouw verhaal. Deel al je zorgen, frustraties, onzekerheden of wat dan ook met me, niets is gek. Jouw gedachten en gevoelens zijn belangrijk voor het proces van herstel.
Stap 2 Inzicht
Door te delen krijgen we inzicht in je denken, voelen en doen. Wat zijn de dieper liggende redenen en patronen van je eetprobleem. Welke belemmerende overtuigingen spelen er? Wat heb jij nodig en waar liggen jouw behoeften om als mens om gelukkig te kunnen zijn met jezelf en de wereld om je heen.
Stap 3 Plan van aanpak
Op basis van de opgedane inzichten maken we samen een actieplan op maat om het herstelproces in gang te zetten.
Stap 4 Uitvoeren
Ik neem de regie niet over maar ondersteun jou in je eigen proces door je te begeleiden, spiegelen, confronteren en steunen. Daarnaast zal ik je ziens- en denkwijzen aanreiken, en vaardigheden met je oefenen. Mijn werkwijze is dynamisch en bestaat onder andere uit gesprekken, rollenspelen, ademhalingsoefeningen en creatieve werkvormen. Thuisopdrachten zullen onderdeel zijn van de therapie, omdat oefenen het meest succesvol is in de omgeving waar je het uiteindelijk moet toepassen.
Stap 5 Evalueren
Herstellen van een eetstoornis gaat met vallen en opstaan. Soms ga je twee stappen vooruit, en dan weer een stapje terug en soms sta je even stil. Maak je niet ongerust als dit gebeurd, dit is heel menselijk en hoort bij het herstelproces. Praat er over. Samen kijken we naar wat wel lukt en kan en zo pakken we de draad weer op. Het aantal sessies dat nodig is, bepaal jij en is dus niet voor iedereen gelijk.
Mijn droom...
"Gewoon weer relaxed in bikini met vriendinnen op het strand liggen en onbevangen een ijsje kunnen eten".
is uitgekomen, nu ben jij aan de beurt!