" Ik ben zo zenuwachtig, want ik weet dat het me toch niet gaat lukken!"

Klamme handen, hartkloppingen, een droge mond, hakkelen, trillen. Maar ook: hele nachten doorleren terwijl je het eigenlijk wel weet. Geen ontslag durven nemen omdat je niet durft. Die leuke man of vrouw niet aanspreken, omdat je misschien wordt afgewezen. Faalangst komt in vele vormen en de gevolgen kunnen heel vervelend zijn.

Bij faalangst ben je bang om fouten te maken in een situatie waarin je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld. Faalangst is een angst die altijd gekoppeld is aan een taak. De gevolgen kunnen veel impact hebben. Zo kan je kind dikwijls last hebben van buikpijn, hoofdpijn, of wil hij zelfs niet meer naar school. Faalangst is een situatiegebonden angst. Dat wil zeggen dat de angst zich alleen voordoet in bepaalde situaties, zoals op school of bij het sporten of bij een gebeurtenis die er op dat moment daar aan de hand is. Zo kan de faalangst bij een voetbaltraining ontbreken, maar bij een wedstrijd ten volle aanwezig zijn.

Wat kan ik voor je betekenen?

Samen gaan we aan het werk om je zelfvertrouwen te vergroten, waardoor de angst die opkomt als je moet presteren, of denkt te moeten presteren, afneemt. Hierdoor kan je makkelijker omgaan met lastige situaties en kunnen de schoolprestaties behaald worden die passen bij zijn of haar niveau.

Hoe?

Met behulp van oefeningen leer ik je angsten en spanningsklachten bij jezelf te herkennen en hoe deze verminderd kunnen worden. Zodat je niet meer in paniek raakt bij een spannende gebeurtenis, maar je weet hoe je je kunt ontspannen. Bovendien geef ik je inzicht in de relaties tussen gebeurtenis, gedachten, gevoelens en gedrag. Tenslotte bied ik handvatten hoe je je gedachten kunt controleren en beïnvloeden.

Wat?

De training bestaat uit 7 sessies van een uur gegeven in een kleine groep of individueel.  Voorafgaand aan de training vindt een intake plaats en wordt in overleg met ouders en eventueel met school bekeken welke vorm van faalangst speelt en of mijn faalangstreductietraining aansluit bij de hulpvraag. Een behandeling op maat behoort tot de mogelijkheden. De ouders en school worden in overleg op de hoogte gehouden van de thema’s en huiswerkopdrachten.