STA STERK training:
Kan je kind moeilijk vrienden maken of heb je het gevoel dat hij/zij gepest wordt? Zie je dat ze niet voor zichzelf kan opkomen en hier last van heeft? Als je kind niet happy is, dan ben jij het zeker niet. Immers, alle ouders willen toch graag een blij en vrolijk kind wat vriendjes heeft en met voldoende zelfvertrouwen door het leven gaat?
In de Sta Sterk training leren kinderen STERK te reageren op gedrag waar zij last van hebben. Zoals: vervelende opmerkingen, duwen, spullen afpakken, buitensluiten, uitschelden, roddelen, etc. Door sterk te reageren waarschuw je de ander dat deze moet stoppen. Je geeft hiermee een grens aan wat je nog wel en niet meer leuk vindt. Duidelijke grenzen stellen, zorgt ervoor dat de ander rekening met je gaat houden.
Inhoud van de training:
- Uitstraling en lichaamshouding kunnen aanwenden om grenzen aan te geven
- Stem en woordgebruik kunnen inzetten om jezelf te bekrachtigen bij het uiten van je wil of zeggen waar je last van hebt.
- Reguleren ademhaling zodat je leert ontspannen en positieve
- Zelf problemen leren oplossen op het gebied van meedoen, buitensluiten, samenwerken, hulp vragen en bieden.
Kenmerkend voor de training zijn de Sta Sterk - punten
De Sta Sterk training biedt praktische handvatten voor sociaal weerbaar gedrag. Ook wordt er gewerkt met de metafoor van het verkeerslicht om te verduidelijken wat agressief, assertief en sub-assertief gedrag is. Deelnemers gaan zelf ontdekken dat je in een vervelende situatie een keuze hebt hoe hier mee om te gaan. De drie gedragskeuzes kunnen we onderverdelen in groen (sub-assertief vb. weglopen of jezelf klein maken, rood is agressief gedrag zoals schelden of slaan of je kan het oranje ‘Sterk’ (assertief) aanpakken door je grens duidelijk aan te geven zonder dat je over de grens van de ander gaat.
De 5 aandachtsgebieden die aan bod komen
In de training staan vijf aandachtsgebieden centraal: lichaamstaal, assertiviteit, omgaan met emoties, sociale informatieverwerking en sociale vaardigheden. Stap voor stap worden vaardigheden van de vijf aandachtgebieden aangeleerd om de sociale weerbaarheid te versterken. Aan het eind van de Sta STERK training hebben de deelnemers voldoende zelfvertrouwen en handvatten gekregen om voor zichzelf opkomen in lastige situaties. Je kind zal zich hierdoor meer ontspannen voelen en dus lekkerder in zijn vel zitten. Doordat ze hebben geleerd in hun kracht te staan, zijn ze niet meer interessant voor pesters.
Alles een op speelse laagdrempelige manier
Met rollenspellen, creatieve opdrachten, verhalen , animaties, ontspannings-, en visualisatie oefeningen, helpende gedachtes en oefenopdrachten voor thuis is de training leuk om te volgen. Ook ouders worden bij training betrokken. Kinderen kiezen bij het intakegesprek een supporter bijvoorbeeld een de ouders, of een vertrouwenspersoon. De supporter kan de deelnemer stimuleren, motiveren en begeleiden om zich het geleerde eigen te maken en ander gedrag te laten zien in de thuissituatie en op school. Op initiatief van de ouders wordt ook de docent erbij betrokken.
"Kenmerkend voor de training is dat deze heel praktisch is: alles draait om OEFENEN, ERVAREN en DOEN en daarom werkt de STA STERK methode." Frans